REDRESÖR NEDİR?

 

  1. Redresör / Akü Şarj Cihazı

 

AC (Alternatif Akım) Gerilimin, DC (Doğru Akım) gerilime dönüştürülmesini sağlayan endüstriyel cihazlara REDRESÖR denir. Dönüşüm doğru akım olduğu için Doğrultucu (Rectifier) olarak da tanımlanır. Endüstride en çok tercih edileni, sağladığı avantajlarla tam dalga doğrultuculardır. Sabit bir DC gerilimin ihtiyaç duyulduğu bir başka alan da Akü Şarj devreleridir. Bu nedenle Akü Şarj Cihazı olarak da bilinir.

 

  1. Doğrultma/Dönüştürme Yöntemleri Nelerdir?

 

Diyot;

Bilinen en eski ve basit bir doğrultma yöntemidir. Ancak değişken AC gerilimlerine karşı doğrultulan DC gerilimin ayarlanması mümkün değildir. AC girişte değişen gerilim, DC gerilime doğrudan etki eder ve regülasyon oldukça kötüdür.

 

Tristör;

Endüstride üstünlüğünü kanıtlamış, geçici darbelere oldukça dayanıklı ve değişken AC gerilimlere karşı doğrulan DC gerilimin ayarlanabilmesi sebebiyle en çok tercih edilen ve güvenilir bir yöntemdir. Tristör kontrol devreleriyle gerilim seviyesi sürekli kontrol edilerek, daima istenilen değerde sabit bir DC gerilim elde edilir.

 

  1. Redresör Nerelerde Kullanılır?

 

DC gerilime ihtiyaç duyulan tüm uygulamalarda redresörler kullanılabilir. Özellikle kesintisiz DC gerilim ihtiyacı duyulan uygulamalarda akü ile birlikte redresörler tercih edilir. DC UPS olarak da adlandırılan bu sistemlerde, AC gerilim varken redresör akü gruplarını uygun yöntemle şarj ederken, sistem yükünü de besler. AC gerilim kesildiğinde ise kritik yüklerin beslemesi akü gruplarından sağlanır.

 

Redresörlerin başlıca kullanım alanları aşağıdaki gibidir;

 

  1. Redresör Tipleri Nelerdir?

Endüstride kullanılan redresörler en temelde giriş faz sayısına ve akü grubuyla birlikte tasarıma sahip olup olmamasına göre gruplandırılır.

 

Giriş Faz Sayısına Göre;

olarak gruplandırılır.

 

Akü grubuyla birlikte tasarıma sahip olanlar ise "Akü Kabinli Redresörler" olarak gruplandırılır.

 

  1. Redresör Nasıl Çalışır?

Redresörler temel prensipte AC gerilimi DC gerilime çevirir. Çevirme işlemi yukarda belirttildiği gibi diyot ve tristörün yanı sıra başka yarı-iletken komponentlerle yapılır. Yarı-iletken malzemeler AC gerilimi bir yönde iletilirken diğer yönde iletmez. Bu sayede AC gerilimin sinüsoidal dalga formu yerini doğrusal dalga formuna yakın bir hale bırakır.

 

Yarı-iletken malzemeler (örneğin Tristör) ise bir kontrol devresi ile yönetilir. Bu kontrol devresinde AC sinyalin izlenmesi, Tristör tetiklenmesi, DC akım ve gerilimlerin düzenlenmesi, PI kontroller gibi birçok parametre kontrol edilmektedir.

 

Tristör üzerinde doğrultulan gerilimin tam doğrusal dalga formuna ulaşabilmesi için DC çıkış bölümünde bir filtre uygulanması gerekmektedir. Sıklıkla kullanılan filtre yapısı LC Filtre' dir. "L" Bobin, "C" ise Kondansatörü ifade etmektedir.

 

Özetle bir redresörün basitçe çalışması, tristör ile doğrultulan gerilimin, seri LC filtre devresinden geçirilerek DC çıkışa aktarılmasıdır denilebilir.